ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΔΡΑΣΗΣ

20-22 Απριλίου, Σεράφειο του Δήμου Αθηνών.

Φεστιβάλ δημιουργίας παιχνιδιών για ασθενείς με άνοια.

Παίζουμε, δημιουργούμε και χτίζουμε γέφυρες ζωής!

Η άνοια αποτελεί μια από τις πιο συχνές αιτίες αναπηρίας στην Τρίτη Ηλικία. Επιφέρει επιπτώσεις τόσο στη μνήμη όσο και σε άλλες ανώτερες λειτουργίες που επηρεάζουν την καθημερινή λειτουργικότητα των πασχόντων. Σύμφωνα με στοιχεία του World Alzheimer Report, 2015 οι ασθενείς με άνοια στην Ελλάδα έφτασαν τους 197.000 και υπολογίζεται ότι το 2050 θα ξεπεράσουν τους 354.000.

Η άνοια αποτελεί μια από τις πιο συχνές αιτίες αναπηρίας στην Τρίτη Ηλικία. Επιφέρει επιπτώσεις τόσο στη μνήμη όσο και σε άλλες ανώτερες λειτουργίες που επηρεάζουν την  καθημερινή λειτουργικότητα των πασχόντων. Σύμφωνα με στοιχεία του World Alzheimer Report, 2015 οι ασθενείς με άνοια στην Ελλάδα έφτασαν τους 197.000 και υπολογίζεται ότι το 2050 θα ξεπεράσουν τους 354.000.

Η δράση αποτελεί το έναυσμα για το ολοκληρωμένο πρόγραμμα BRIDGE, ένα πρόγραμμα ενημέρωσης, αλληλεπίδρασης και δημιουργίας παιχνιδιών- εργαλείων κατάλληλων για την ενδυνάμωση των ικανοτήτων των ασθενών με άνοια και την κοινωνικοποίηση ανθρώπων τρίτης ηλικίας. Αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για νέους, ηλικιωμένους, επιστήμονες, περιθάλπτοντες και ασθενείς να αλληλεπιδράσουν, να διασκεδάσουν, να παίξουν και να δημιουργήσουν εργαλεία για το μέλλον τους.

Ποια είναι τα οφέλη του Bridge Game Jam;

 • Οι συμμετέχοντες θα ενημερωθούν για θέματα που αφορούν στην άνοια, την φροντίδα ασθενών ,την επικοινωνία με ασθενείς και το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει το παιχνίδι.
 • Οι ασθενείς με άνοια ,οι περιθάλποντές τους και οι ομιλητές- ειδικοί θα ζήσουν μια μοναδική εμπειρία δημιουργικής αλληλεπίδρασης. Θα αναλύσουν στους νέους δημιουργούς τις ανάγκες τους και θα φτιάξουν μαζί τους παιχνίδια- εργαλεία για την καθημερινότητά τους.
 • Οι νέοι θα αναλάβουν το ρόλο δημιουργών, θα αλληλεπιδράσουν με ειδικούς επιστήμονες, ασθενείς και περιθάλπτοντες, θα ανιχνεύσουν νέες επαγγελματικές και δημιουργικές διεξόδους και θα δημιουργήσουν παιχνίδια με κοινωνικό όραμα και αντίκτυπο.
 • Το κυριότερο είναι ότι θα δημιουργηθούν οι συνθήκες για τις διαφορετικές γενεές να γεφυρώσουν το μεταξύ τους χάσμα παίζοντας.

Ποια είναι τα οφέλη του Bridge Plus που αποτελεί συνέχεια του Bridge Game Jam;

 • Οι ασθενείς με άνοια, οι ηλικιωμένοι και οι άνθρωποι τρίτης ηλικίας που ζουν ή απασχολούνται σε δομές όπως νοσοκομεία, γηροκομεία, ΚΑΠΗ, οργανισμούς που ασχολούνται με την άνοια, θα έχουν την ευκαιρία να συναντήσουν, αλληλεπιδράσουν και παίξουν με νέους, μαθητές και φοιτητές παίρνοντας χαρά και ζωή.
 • Οι νέοι θα ενημερωθούν για θέματα που αφορούν την τρίτη ηλικία, και θα γνωρίσουν, επικοινωνήσουν, αλληλεπιδράσουν με ασθενείς και ηλικιωμένους μέσα από το παιχνίδι χτίζοντας γέφυρες μεταξύ των γενεών.

  8-10 Δεκεμβρίου, 1ο Φεστιβάλ δημιουργίας παιχνιδιών για την Άνοια Περιφερειακή Ενότητα Εύβοιας

  Το πρώτο Bridge Game Jam– Παιχνίδια γέφυρες ζωής πραγματοποιήθηκε ήδη στη Χαλκίδα, 8-10 Δεκεμβρίου 2017, με τεράστια επιτυχία και πάνω από 140 συμμετέχοντες κάθε ηλικίας. Σε συνέχεια, ξεκίνησε το Bridge Plus, κατά το οποίο πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο Γηροκομείο Μητροπόλεως Χαλκίδας επίσκεψη από το Εσπερινό Γυμνάσιο Χαλκίδας.

  • Εδώ μπορείτε να βρείτε τα Αποτελέσματο του πρώτου Bridge Game Jam
  • Εδώ μπορείτε να βρείτε τις Παρουσιάσεις των παιχνιδιών που δημιουργήθηκαν στο πρώτο Bridge Game Jam

  Ήρθε η ευκαιρία να ζήσεις μια μοναδική εμπειρία ζωής!

  Να έρθεις στο δεύτερο “BRIDGE Game Jam-Παιχνίδια γέφυρες ζωής”, 20-22 Απριλίου, στο Σεράφειο του Δήμου Αθηναίνων και να φτιάξεις ένα, δύο, πολλά παιχνίδια για όλη την οικογένεια… και για τους πιο ηλικιωμένους … για να μπούμε μαζί στο παιχνίδι της ζωής.

  Στο Bridge Game Jam θα έχεις την ευκαιρία να συναντήσεις νέους δημιουργικούς ανθρώπους αλλά και ηλικιωμένους που ίσως έχουν αρχίσει λίγο να … ξεχνάνε.
  Με ομαδική δουλειά και κέφι, με την βοήθεια έμπειρων σχεδιαστών παιχνιδιών αλλά και εξειδικευμένων επιστημόνων στην τρίτη ηλικία και την άνοια, θα σχεδιάσουμε μαζί παιχνίδια, θα παίξουμε και θα χαρίσουμε πολλά χαμόγελα στους ανθρώπους μιας άλλης γενιάς βάζοντάς τους στο παιχνίδι της ζωής.
  Ζήσε αυτή τη μοναδική εμπειρία δηλώνοντας τώρα συμμετοχή!

  To πρώτο Bridge Game Jam- Παιχνίδια γέφυρες ζωής πραγματοποιήθηκε στην Χαλκίδα το Δεκέμβρη του 2017 με απόλυτη επιτυχία και συμμετοχή 140 ατόμων από κάθε ηλικία που μοιράστηκαν παιχνίδια και χαμόγελα. Οι επισκέψεις σε δομές που φιλοξενούν ανθρώπους τρίτης ηλικίας έχουν ήδη ξεκινήσει στην περιοχή της Εύβοιας.

  ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 20-22 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

  Το τριήμερο πρόγραμμα της δράσης “BRIDGE GAME JAM- ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΓΕΦΥΡΕΣ ΖΩΗΣ” περιλαμβάνει ομιλίες, ενημερωτικές συζητήσεις, συζητήσεις ομιλητών- ασθενών- περιθάλποντων- ειδικών επιστημόνων με νέους που θέλουν να σχεδιάσουν παιχνίδια, εργαστήρια δημιουργίας παιχνιδιών και εργαστήρια δοκιμής όπου γίνεται testing των παιχνιδιών του τριημέρου από νέους και ηλικιωμένους.

  Παρασκευή 20 Απριλίου 17:30-21:00

  1. Ενημερωτικές ομιλίες για την άνοια από: Δρ.Τσολάκη (Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αλτσχάιμερ Ελλάδας), Δρ.Σακκά (Πρόεδρος της Alzheimer Hellas και υπεύθυνη του Εθνικού σχεδίου δράσης), Δρ.Προύσκας (Πρόεδρος Μονάδας φροντίδας ηλικιωμένων ΑΚΤΙΟΣ), Δρ.Μούγιας (Πρόεδρος Ψυχογηριατρικής Εταιρίας ΝΕΣΤΩΡ).

  2. Ομιλίες για τη δημιουργία παιχνιδιών για την άνοια: Δρ.Μπαμίδης (Επικ. Καθ. Τμήμα Ιατρικής ΑΠΘ), Δρ.Ρεμούνδου (Γνωστική Νευροψυχολόγος με ειδίκευση στη Συμπεριφορική θεραπεία των Αγχώδων διαταραχών)

  Σάββατο 21 Απριλίου 10:00-21.00

  1. Σχηματισμός και γνωριμία των ομάδων

  2. Αλληλεπίδραση με άξονα τα παιχνίδια που γνωρίζουν οι ηλικιωμένοι μεταξύ ομιλητών, ειδικών επιστημόνων, ασθενών, περιθάλποντων και δημιουργών

  3. Εργαστήρια δημιουργίας παιχνιδιών

  Κυριακή 22 Απριλίου 10:00-20:00

  1. Εργαστήρια δοκιμής των παιχνιδιών από νέους και ηλικιωμένους

  2. Ολοκλήρωση όσων παιχνιδιών δεν έχουν τελειώσει

  3. Παρουσίαση των παιχνιδιών και κλείσιμο της εκδήλωσης