Φεστιβάλ δημιουργίας παιχνιδιών για ασθενείς με άνοια.
Παίζουμε, δημιουργούμε και χτίζουμε γέφυρες ζωής!
 

To “Bridge Παιχνίδια γέφυρες ζωής” είναι ένα ξεχωριστό διαγενεακό πρόγραμμα που ξεκινά με το “Bridge Game Jam” ένα φεστιβάλ δημιουργίας παιχνιδιών για ασθενείς με άνοια και ηλικιωμένους και συνεχίζεται με επισκέψεις νέων σε γηροκομεία, ΚΑΠΗ και νοσοκομεία ώστε μέσω των νέων παιχνιδιών να δημιουργηθούν γέφυρες μεταξύ των γενεών. Το καινοτόμο αυτό πρόγραμμα δημιουργήθηκε από την Challedu και την Ελληνική Εταιρία Νόσου Αλτσχάιμερ και Συγγενών Διαταραχών Χαλκίδας.

Το Bridge Game Jam είναι μια τριήμερη γιορτή χαράς και παιχνιδιού που φέρνει κοντά ανθρώπους της τρίτης ηλικίας, με νέους δημιουργούς παιχνιδιών, φροντιστές, επιστήμονες υγείας, ασθενείς με άνοια, φοιτητές και μαθητές. Οι συμμετέχοντες έχουν την ευκαιρία να αλληλεπιδράσουν χωρίς ηλικιακά όρια, να νιώσουν την ζεστή και χαρούμενη ατμόσφαιρα του παιχνιδιού, να μοιραστούν ιστορίες, να μάθουν για την άνοια, να δημιουργήσουν παιχνίδια και να τα δοκιμάσουν παίζοντας με τους ανθρώπους που αυτά ενδυναμώνουν.

Το Bridge Plus αποτελεί τη συνέχεια του φεστιβάλ όπου τα παιχνίδια που δημιουργούνται σε αυτό μεταφέρονται σε γηροκομεία, νοσοκομεία, συλλόγους ασθενών με Αλτσχάιμερ και ΚΑΠΗ για να δημιουργήσουν ισχυρότερους δεσμούς μεταξύ νέων και ηλικιωμένων ασθενών.

To πρώτο Bridge Game Jam- Παιχνίδια γέφυρες ζωής πραγματοποιήθηκε στην Χαλκίδα το Δεκέμβρη του 2017 με απόλυτη επιτυχία και συμμετοχή  140 ατόμων από κάθε ηλικία που μοιράστηκαν παιχνίδια και χαμόγελα. Οι επισκέψεις σε δομές που φιλοξενούν ανθρώπους τρίτης ηλικίας έχουν ήδη ξεκινήσει στην περιοχή της Εύβοιας.

Save

Save

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΔΡΑΣΗΣ

Η άνοια αποτελεί μια από τις πιο συχνές αιτίες αναπηρίας στην Τρίτη Ηλικία. Επιφέρει επιπτώσεις τόσο στη μνήμη όσο και σε άλλες ανώτερες λειτουργίες που επηρεάζουν την  καθημερινή λειτουργικότητα των πασχόντων. Σύμφωνα με στοιχεία του World Alzheimer Report, 2015 οι ασθενείς με άνοια στην Ελλάδα έφτασαν τους 197.000 και υπολογίζεται ότι το 2050 θα ξεπεράσουν τους 354.000.

Η δράση αποτελεί ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα ενημέρωσης, αλληλεπίδρασης και δημιουργίας παιχνιδιών- εργαλείων κατάλληλων για την ενδυνάμωση των ικανοτήτων των ασθενών με άνοια και την κοινωνικοποίηση ανθρώπων τρίτης ηλικίας. Αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για νέους, ηλικιωμένους, επιστήμονες, περιθάλπτοντες και ασθενείς να αλληλεπιδράσουν, να διασκεδάσουν, να παίξουν και να δημιουργήσουν εργαλεία για το μέλλον τους.

Ποια είναι τα οφέλη του Bridge Game Jam;
  • Οι συμμετέχοντες θα ενημερωθούν για θέματα που αφορούν στην άνοια, την φροντίδα ασθενών ,την επικοινωνία με ασθενείς και το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει το παιχνίδι.
  • Οι ασθενείς με άνοια ,οι περιθάλποντές τους και οι ομιλητές- ειδικοί θα ζήσουν μια μοναδική εμπειρία δημιουργικής αλληλεπίδρασης. Θα αναλύσουν στους νέους δημιουργούς τις ανάγκες τους και θα φτιάξουν μαζί τους παιχνίδια- εργαλεία για την καθημερινότητά τους.
  • Οι νέοι θα αναλάβουν το ρόλο δημιουργών, θα αλληλεπιδράσουν με ειδικούς επιστήμονες, ασθενείς και περιθάλπτοντες, θα ανιχνεύσουν νέες επαγγελματικές και δημιουργικές διεξόδους και θα δημιουργήσουν παιχνίδια με κοινωνικό όραμα και αντίκτυπο.
  • Το κυριότερο είναι ότι θα δημιουργηθούν οι συνθήκες για τις διαφορετικές γενεές να γεφυρώσουν το μεταξύ τους χάσμα παίζοντας.
Ποια είναι τα οφέλη του Bridge Plus;
  • Οι ασθενείς με άνοια, οι ηλικιωμένοι και οι άνθρωποι τρίτης ηλικίας που ζουν ή απασχολούνται σε δομές όπως νοσοκομεία, γηροκομεία, ΚΑΠΗ, οργανισμούς που ασχολούνται με την άνοια, θα έχουν την ευκαιρία να συναντήσουν, αλληλεπιδράσουν και παίξουν με νέους, μαθητές και φοιτητές παίρνοντας χαρά και ζωή.
  • Οι νέοι θα ενημερωθούν για θέματα που αφορούν την τρίτη ηλικία, και θα γνωρίσουν, επικοινωνήσουν, αλληλεπιδράσουν με ασθενείς και ηλικιωμένους μέσα από το παιχνίδι χτίζοντας γέφυρες μεταξύ των γενεών.
ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΥΛΙΚΟ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Το πρώτο Bridge Game Jam- Παιχνίδια γέφυρες ζωής πραγματοποιήθηκε ήδη στη Χαλκίδα, 8-10 Δεκεμβρίου 2017, με τεράστια επιτυχία και πάνω από 140 συμμετέχοντες κάθε ηλικίας. Σε συνέχεια, ξεκίνησε το Bridge Plus, κατά το οποίο πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο Γηροκομείο Μητροπόλεως Χαλκίδας επίσκεψη από το Εσπερινό Γυμνάσιο Χαλκίδας.

Εδώ μπορείτε να βρείτε τα Αποτελέσματο του Bridge Game Jam

Εδώ μπορείτε να βρείτε τις Παρουσιάσεις των παιχνιδιών που δημιουργήθηκαν στο πρώτο Bridge Game Jam

Κατηγορίες: Δράση