Η  Ελληνική Εταιρεία Νόσου Αlzheimer και Συγγενών Διαταραχών Χαλκίδας και η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας – Π.Ε. Εύβοιας, ενόψει της Παγκόσμιας ημέρας Alzheimer, συνδιοργανώνουν ομιλία – εκδήλωση με θέμα «Χαρτογραφώντας την Πρόληψη», την Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου και ώρα 19:30, στο Αμφιθέατρο της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας (Λ. Χαϊνά 93, Χαλκίδα).

Στόχος της εκδήλωσης είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση του κοινού για ζητήματα που αφορούν στον ρόλο της διατροφής στην πρόληψη της άνοιας και το πώς μπορούν το παιχνίδι και η γυμναστική να συμβάλουν θετικά στην άρρηκτη σχέση καρδιάς – εγκεφάλου.

Στην εκδήλωση θα μιλήσουν διακεκριμένοι επιστήμονες, με σημαντική εμπειρία και εκτεταμένο έργο σε θέματα της άνοιας.

  • Ντέλλος  Χρ. Δ/ντης Καρδιολογικής κλινικής Τζανείου  με θέμα «Καρδιά & Εγκέφαλος, Βίοι Παράλληλοι
  • Μπαμίδης Π. Professor  ΑΠΘ – Ιδρυτής και Επιστημονικά υπεύθυνος του οικοσυστήματος LLM Care και του ζωντανού εργαστηρίου ενεργούς & υγιούς διαβίωσης ThessAHALL με θέμα «Παιχνίδι & Άνοια» ,
  • Αγγελίδου Ευαγγελία – Ψυχοθεραπεύτρια Msc, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας, Πρόεδρος Ε.Ε.Ν.Α.Σ.Δ.Χ, Παρουσίαση του ΔΩΡΕΑΝ προγράμματος <<Φροντίδα κατ΄οίκον σε οικογένειες ατόμων με άνοια>>
  • Παπαβαγγέλης Χρ.-Κλινικός Διαιτολόγος ΓΝΑ με θέμα «Διατροφή & Άνοια»
  • Καραφυλλίδης Ι. – Γυμναστής Body Soul Health Clumb με θέμα «Τα οφέλη της Γυμναστικής  Pilates».

Στην εκδήλωση θα υπάρχει μουσική πλαισίωση από το Ευβοϊκό Ωδείο.

H Πρόεδρος
Αγγελίδου Ευαγγελία

Ομιλία Χρήστου Ντέλλου

Ο κύριος Χρήστος Ντέλλος, Δ/ντης Καρδιολογικού Τμήματος Τζανείου,  παρουσίασε τον εγκέφαλο και την καρδιά ως αλληλοϋποστηριζόμενα όργανα. Ο κύριος Ντέλος, ανέλυσε την αρνητική συμβολή παραγόντων όπως το stress, το κάπνισμα, την υπέρταση, το διαβήτη, της έλλειψη άσκησης, την παχυσαρκία, τη χοληστερίνη και την κατανάλωση αλκοόλ στην υγεία του εγκεφάλου και της καρδιάς, συζήτησε σχετικά με κοινούς «μύθους» για τη χοληστερίνη και έδωσε συμβουλές για την αποφυγή της υπερκατανάλωσης χαπιών.

Ομιλία κ. Μπαμίδη Παναγιώτη

Ο κύριος Παναγιώτης Μπαμίδης, Professor ΑΠΘ, στην εισήγησή του για τη χρήση της τεχνολογίας για θέματα που αφορούν την άνοια, παρουσίασε τα «κερδισμένα στοιχήματα για τη γεφύρωση του χάσματος μεταξύ τεχνολογικής προόδου και τρίτης ηλικίας». Συγκεκριμένα, ο κύριος Μπαμίδης, απάντησε στο ερώτημα «Πώς η τεχνολογία μπορεί να εφαρμοστεί στην πρόληψη της άνοιας;», παρουσιάζοντας περιπτώσεις τεχνικών μέσων και εφαρμογών που βοήθησαν στην κατ’ οίκον νοσηλεία ατόμων με άνοια και σε πρακτικά ζητήματα της καθημερινότητάς τους.

Η διεπιστημονική ομάδα του κυρίου Μπαμίδη, την τελευταία δεκαετία, έχει διεξάγει μακροχρόνιες έρευνες και έχει δημιουργήσει ένα πρόγραμμα νοητικής ενδυνάμωσης με δυνατότητα για εξατομικευμένη άσκηση. Ο κύριος Μπαμίδης, αναφέρθηκε και στη συνεργασία του ΑΠΘ με την Ελληνική Εταιρεία Νόσου Alzheimer και Συγγενών Χαλκίδας μέσα από την πρακτική άσκηση φοιτητή που υλοποίησε πρόγραμμα νοητικής ενδυνάμωσης με τη χρήση tablet σε 14 άτομα που παρακολουθούν προγράμματα του Κέντρου Ημέρας Αγία Ειρήνη.

Ομιλία κ. Ντάρλα Αναστάσιου

Ο κύριος Αναστάσιος Ντάρλας, γυμναστής και υπεύθυνος προγραμμάτων θεραπευτικής γυμναστικής, αναφέρθηκε στη σημασία της φυσικής δραστηριότητας στην τρίτη ηλικία, που συνίσταται 2-3 φορές εβδομαδιαίως, να είναι εξατομικευμένη, χωρίς υπερβολές και σε μέτρια ή χαμηλή ένταση. Συγκεκριμένα, τόνισε τα οφέλη της άσκησης στις λειτουργίες του εγκεφάλου, στην αιματική ροή και στο μεταβολισμό και στην οξυγόνωση των μυών. Για την άσκηση Pilates, αναφέρθηκε σε οφέλη από το συνδυασμό των γνωστικών και των σωματικών δραστηριοτήτων.

Ομιλία κ. Παπαβαγγέλη Χρήστου

Ο κύριος Χρήστος Παπαβαγγέλης, Κλινικός Διαιτολόγος, αναφέρθηκε στο Ευρωπαϊκό Σχέδιο Δράσης για τα Τρόφιμα και τη Διατροφή 2015-2018, στις προτεραιότητες που θέτει η εφαρμογή του και σε δεδομένα πρόσφατων επιστημονικών ερευνών. Έδωσε πρακτικές συμβουλές για τη διατροφή στην άνοια που επικεντρώθηκαν σε περιπτώσεις έλλειψης όρεξης και υπερφαγίας των ατόμων με άνοια. Και στις δυο περιπτώσεις, είναι σημαντικό να προσφέρονται μικρά γεύματα, σε περιβάλλοντα χωρίς αποσπάσεις (ενδείκνυται η χαλαρή μουσική) και με ιδιαίτερη έμφαση στην αποτελεσματική ενυδάτωση με νερό και χυμούς. Επιπροσθέτως, ο περιθάλπων θα πρέπει να βρίσκεται σε ετοιμότητα να παρατηρήσει ενδεχόμενες αλλαγές σε διατροφικές συνήθειες του ασθενούς (π.χ. ότι τα λαχανικά στο ψυγείο μπορεί να χαλάνε επειδή ο ασθενής έχει περιορίσει τις ποσότητες που καταναλώνει).