ΔΩΡΕΑΝ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΚΑΤ’ΟΙΚΟΝ ΣΕ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΠΑΣΧΟΝΤΩΝ ΑΠΟ ΑΝΟΙΑ

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Η Ελληνική Εταιρεία Νόσου Αlzheimer και Συγγενών Διαταραχών Χαλκίδας προσπαθώντας να συμβάλει στη βελτίωση της καθημερινής ζωής των πασχόντων από άνοια και των συγγενών τους δημιούργησε με αποκλειστική δωρεά του  <<ΤΙΜΑ  Κοινωφελούς Ιδρύματος>> πρόγραμμα που ξεκίνησε τον Μάιο του 2018 με στόχο  την παροχή ολοκληρωμένης και εξειδικευμένης κατ’ οίκον φροντίδας για την άνοια σε οικογένειες πασχόντων  που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα και ζουν στην ευρύτερη περιοχή της Εύβοιας.

Το πρόγραμμα καλύπτει ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών μέσω μιας ομάδας παρέμβασης που αποτελείται από τον Συντονιστή  ,τον Διαχειριστή περίπτωσης, τον Ψυχολόγο, τον Νευρολόγο/Ψυχίατρο ,τον Νοσηλευτή, τον  Φυσικοθεραπευτή, τον  Κοινωνικό Λειτουργό . Η ομάδα προσφέρει δωρεάν ολοκληρωμένη και εξειδικευμένη φροντίδα, εκπαίδευση και στήριξη κατ΄οίκον τόσο των ασθενών με άνοια όσο και των φροντιστών τους.

Μέσω του προγράμματος προσφέρονται σε κάθε οικογένεια ανάλογα με τις ανάγκες της:

– Ενημέρωση για τη νόσο Alzheimer και τις άλλες μορφές άνοιας.

– Εκπαίδευση για τη νόσο και συμβουλευτική στην αντιμετώπιση των διαταραχών συμπεριφοράς του ασθενή.

– Εκπαίδευση για εξατομικευμένη φροντίδα του ασθενούς.

– Εξειδικευμένη ενημέρωση για τη διευθέτηση νομικών, ασφαλιστικών και άλλων οικονομικών θεμάτων.

– Ψυχολογική υποστήριξη των συγγενών των ασθενών με άνοια για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της φροντίδας αυτών.

– Παρεμβάσεις στην εργονομική διάταξη των επίπλων/δωματίων σπιτιού ώστε να διευκολύνουν τον ασθενή και τους φροντιστές του.

 

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΝΤΑΞΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ

Τα κριτήρια ένταξης των οικογενειών στο πρόγραμμα είναι:

– Να πάσχει ένα τουλάχιστον άτομο από την οικογένεια από νόσο του Alzheimer ή άλλη μορφή άνοιας.

– Να υπάρχει ένας τουλάχιστον φροντιστής.

– Ο ασθενής να διαμένει σε σπίτι και όχι σε κάποιο άλλο ίδρυμα.

– Η οικογένεια να διαμένει στα γεωγραφικά όρια στο νομό Εύβοιας ή μέχρι το Βαθύ και το Σχηματάρι.

 

ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

– Η βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών μέσω της ιατρικής τους παρακολούθησης και συνταγογράφησης, της ψυχολογικής τους υποστήριξης, της βελτίωσης της νοητικής και κινητικής τους λειτουργίας και της εξατομικευμένης φροντίδας τους στο σπίτι.

– Η βελτίωση της ποιότητας ζωής των φροντιστών μέσω της εκπαίδευσης και της ψυχολογικής τους υποστήριξης καθώς και της ενημέρωσής τους για οικονομικά, νομικά και προνοιακά θέματα.

– Η βελτίωση της ποιότητας των σχέσεων μέσα στις οικογένειες.

– Η βελτίωση της ποιότητας των σχέσεων των οικογενειών της οικογένειας με την κοινότητα και τους υπόλοιπους συγγενείς και φίλους.

– Η χειραφέτηση της οικογένειας μέσα από την εκπαίδευση που θα λάβει από τους επαγγελματίες υγείας , ώστε να μπορεί να αντιμετωπίσει τις καθημερινές δυσκολίες και αλλαγές που επιφέρει στην οικογένια η ασθένεια.

ΜΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΔΩΡΕΑ ΤΟΥ:

 

Categories: Δράση