Εκδηλώσεις

Ομιλίες Εκδήλωσης    «Χαρτογραφώντας την Πρόληψη»

Ομιλία Χρήστου Παπαβαγγέλη

Ο κύριος Χρήστος Παπαβαγγέλης, Κλινικός Διαιτολόγος, αναφέρθηκε στο Ευρωπαϊκό Σχέδιο Δράσης για τα Τρόφιμα και τη Διατροφή 2015-2018, στις προτεραιότητες που θέτει η εφαρμογή του και σε δεδομένα πρόσφατων επιστημονικών ερευνών. Έδωσε πρακτικές συμβουλές για τη διατροφή στην άνοια που επικεντρώθηκαν σε περιπτώσεις έλλειψης όρεξης και υπερφαγίας των ατόμων με άνοια. Και στις δυο περιπτώσεις, είναι σημαντικό να προσφέρονται μικρά γεύματα, σε περιβάλλοντα χωρίς αποσπάσεις (ενδείκνυται η χαλαρή μουσική) και με

[read more=’Διαβάστε περισσότερα…’ less=”Λιγότερα…”]

 

ιδιαίτερη έμφαση στην αποτελεσματική ενυδάτωση με νερό και χυμούς. Επιπροσθέτως, ο περιθάλπων θα πρέπει να βρίσκεται σε ετοιμότητα να παρατηρήσει ενδεχόμενες αλλαγές σε διατροφικές συνήθειες του ασθενούς (π.χ. ότι τα λαχανικά στο ψυγείο μπορεί να χαλάνε επειδή ο ασθενής έχει περιορίσει τις ποσότητες που καταναλώνει).

[/read]

Ομιλία Αναστάσιου Ντάρλα

Ο κύριος Αναστάσιος Ντάρλας, γυμναστής και υπεύθυνος προγραμμάτων θεραπευτικής γυμναστικής, αναφέρθηκε στη σημασία της φυσικής δραστηριότητας στην τρίτη ηλικία, που συνίσταται 2-3 φορές εβδομαδιαίως, να είναι εξατομικευμένη, χωρίς υπερβολές και σε μέτρια ή χαμηλή ένταση. Συγκεκριμένα, τόνισε τα οφέλη της άσκησης στις λειτουργίες του εγκεφάλου, στην αιματική ροή και στο μεταβολισμό και στην οξυγόνωση των μυών. Για την άσκηση Pilates, αναφέρθηκε σε οφέλη από το συνδυασμό των γνωστικών και των σωματικών δραστηριοτήτων.

Ομιλία Παναγιώτη Μπαμίδη

Ο κύριος Παναγιώτης Μπαμίδης, Professor ΑΠΘ, στην εισήγησή του για τη χρήση της τεχνολογίας για θέματα που αφορούν την άνοια, παρουσίασε τα «κερδισμένα στοιχήματα για τη γεφύρωση του χάσματος μεταξύ τεχνολογικής προόδου και τρίτης ηλικίας». Συγκεκριμένα, ο κύριος Μπαμίδης, απάντησε στο ερώτημα «Πώς η τεχνολογία μπορεί να εφαρμοστεί στην πρόληψη της άνοιας;», παρουσιάζοντας περιπτώσεις τεχνικών μέσων και εφαρμογών που βοήθησαν στην κατ’ οίκον νοσηλεία ατόμων με άνοια και σε πρακτικά ζητήματα της καθημερινότητάς τους.

[read more=’Διαβάστε περισσότερα…’ less=”Λιγότερα…”]

 

Η διεπιστημονική ομάδα του κυρίου Μπαμίδη, την τελευταία δεκαετία, έχει διεξάγει μακροχρόνιες έρευνες και έχει δημιουργήσει ένα πρόγραμμα νοητικής ενδυνάμωσης με δυνατότητα για εξατομικευμένη άσκηση. Ο κύριος Μπαμίδης, αναφέρθηκε και στη συνεργασία του ΑΠΘ με την Ελληνική Εταιρεία Νόσου Alzheimer και Συγγενών Χαλκίδας μέσα από την πρακτική άσκηση φοιτητή που υλοποίησε πρόγραμμα νοητικής ενδυνάμωσης με τη χρήση tablet σε 14 άτομα που παρακολουθούν προγράμματα του Κέντρου Ημέρας Αγία Ειρήνη.

[/read]

Ομιλία Χρήστου Ντέλλου

Ο κύριος Χρήστος Ντέλλος, Δ/ντης Καρδιολογικού Τμήματος Τζανείου,  παρουσίασε τον εγκέφαλο και την καρδιά ως αλληλοϋποστηριζόμενα όργανα. Ο κύριος Ντέλος, ανέλυσε την αρνητική συμβολή παραγόντων όπως το stress, το κάπνισμα, την υπέρταση, το διαβήτη, της έλλειψη άσκησης, την παχυσαρκία, τη χοληστερίνη και την κατανάλωση αλκοόλ στην υγεία του εγκεφάλου και της καρδιάς, συζήτησε σχετικά με κοινούς «μύθους» για τη χοληστερίνη και έδωσε συμβουλές για την αποφυγή της υπερκατανάλωσης χαπιών.

«Χαρτογραφώντας την Πρόληψη»

Η  Ελληνική Εταιρεία Νόσου Αlzheimer και Συγγενών Διαταραχών Χαλκίδας και η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας – Π.Ε. Εύβοιας, ενόψει της Παγκόσμιας ημέρας Alzheimer, συνδιοργανώνουν ομιλία – εκδήλωση με θέμα «Χαρτογραφώντας την Πρόληψη», την Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου και ώρα 19:30, στο Αμφιθέατρο της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας (Λ. Χαϊνά 93, Χαλκίδα).

Στόχος της εκδήλωσης είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση του κοινού για ζητήματα που αφορούν στον ρόλο της διατροφής στην πρόληψη της άνοιας και το πώς μπορούν το παιχνίδι και η γυμναστική να συμβάλουν θετικά στην άρρηκτη σχέση καρδιάς – εγκεφάλου.

Στην εκδήλωση θα μιλήσουν διακεκριμένοι επιστήμονες, με σημαντική εμπειρία και εκτεταμένο έργο σε θέματα της άνοιας.

[read more=’Διαβάστε περισσότερα…’ less=”Λιγότερα…”]

 

Ντέλλος  Χρ. Δ/ντης Καρδιολογικής κλινικής Τζανείου  με θέμα «Καρδιά & Εγκέφαλος, Βίοι Παράλληλοι

 Μπαμίδης Π. Professor  ΑΠΘ – Ιδρυτής και Επιστημονικά υπεύθυνος του οικοσυστήματος LLM Care και του ζωντανού εργαστηρίου ενεργούς & υγιούς διαβίωσης ThessAHALL με θέμα «Παιχνίδι & Άνοια» ,

Αγγελίδου Ευαγγελία – Ψυχοθεραπεύτρια Msc, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας, Πρόεδρος Ε.Ε.Ν.Α.Σ.Δ.Χ, Παρουσίαση του ΔΩΡΕΑΝ προγράμματος <<Φροντίδα κατ΄οίκον σε οικογένειες ατόμων με άνοια>>

 Παπαβαγγέλης Χρ.-Κλινικός Διαιτολόγος ΓΝΑ με θέμα «Διατροφή & Άνοια»

 Καραφυλλίδης Ι. – Γυμναστής Body Soul Health Clumb με θέμα «Τα οφέλη της Γυμναστικής  Pilates».

Στην εκδήλωση θα υπάρχει μουσική πλαισίωση από το Ευβοϊκό Ωδείο.

H Πρόεδρος

Αγγελίδου Ευαγγελία

[/read]

“Παιχνίδι”  Γλώσσα Επικοινωνίας μεταξύ των γενεών.

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Καθενών του δήμου Διρφύων-Μεσσαπίων και η Ελληνική Εταιρεία Νόσου Alzheimer και Συγγενών Διαταραχών Χαλκίδας συνδιοργανώνουν διαγενεακή δράση με τίτλο «Παιχνίδι: Γλώσσα επικοινωνίας μεταξύ των γενεών».
Η εκδήλωση απευθύνεται σε παιδιά 6-15 ετών και μεγάλους και στο πλαίσιο της θα παίξουμε όλοι μαζί επιτραπέζια παιχνίδια για την ενδυνάμωση των γνωστικών λειτουργιών και την μνήμη.
Η δράση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2018 και ώρα 10:00π.μ. στο χώρο της βιβλιοθήκης. Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στο τηλέφωνο της βιβλιοθήκης (2228071630) από τις 8:00-14:00 και στο τηλέφωνο της Ελληνικής Εταιρείας Νόσου Alzheimer Χαλκίδος (2221181071) από τις 8:00-15:00.

“ΑΝΟΙΑ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ”

Η εκδήλωση του πολιτιστικού συλλόγου “το ΔΕΛΤΑ” με τη συμμετοχή της Ελληνικής εταιρίας Νόσου Αλτσχάιμερ και Συγγενών διαταραχών Χαλκίδας έλαβε μέρος στην αίθουσα του ΔΟΑΠΕΧ την Κυριακή 7 Μαίου 2017.

Εισηγητές ήταν η πρόεδρος της εταιρίας Ευαγγελία Αγγελίδου και ο Αν.καθηγητής ψυχολογίας της θρηκείας της Θεολογικής σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, Σπυρίδων Τσιτσίγκος.

[read more=’Διαβάστε περισσότερα…’ less=”Λιγότερα…”]

Save

Πατήστε για να μεταβείτε στην σελίδα

[/read]

“ΑΝΟΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΛΗΨΗ”

Με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα Αλτσχάιμερ, η Ελληνική εταιρία Νόσου Αλτσχάιμερ και συγγενών διαταραχών Χαλκίδας διοργάνωσε εκδήλωση στο Δημοτικό θέατρο Παπαδημητρίου με θέμα “Άνοια και Πρόληψη- πότε πρέπει να ανησυχούμε για την χοληστρίνη”.

Εισηγητής ήταν ο Διευθυντής της Καρδιολογικής κλινικής του Τζανείου Νοσοκομείου Πειραιά και Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Αθηνών, κ.Χρήστος Ντέλλος. Στην αρχή της εκδήλωσης έγινε παρουσίαση του κέντρου ημέρας “Αγία Ειρήνη” από το γραμματέα κ.Νίκο Θεοδωρόπουλο και την πρόεδρο της εταιρίας Αλτσχάιμερ κα.Ευαγγελία Αγγελίδου. Η ηθοποιός και σκηνοθέτης κα. Ρούσου έπαιξε αποστάσματα από το μονόλογο του Αύγουστου Καρτώ “Ο ιππότης του φθινοπώρου”.

Save

“ΑΝΟΙΕΣ-ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΟΡΕΙΑ”

Με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα Αλτσχάιμερ, η Ελληνική εταιρία Νόσου Αλτσχάιμερ και συγγενών διαταραχών Χαλκίδας διοργάνωσε ημερίδα στο δημοτικό Θέατρο Παπαδημητρίου με θέματα:

“Άνοιες, συμπτώματα και πορεία”:  Ιωάννης Παπατριανταφύλλου, Ψυχίατρος, Επιστημονικός Υπεύθυνος Κέντρου Ημέρας “ΙΑΣΙΣ”.

“Η συνολική φροντίδα στη νόσο Αλτσχάιμερ”: Εισηγητής: DrΑντώνιος Πολίτης, Αναπληρωτής Καθηγητής Ψυχιατρικής.

 

Save

[read more=’Διαβάστε περισσότερα…’ less=”Λιγότερα…”]

Save

Πατήστε για να μεταβείτε στην σελίδα

[/read]

“ΤΕΣΤ ΜΝΗΜΗΣ”

Στα πλαίσια της Παγκόσμιας ημέρας Αλτσχάιμερ η «Εταιρεία Νόσου Αλτσχάιμερ και Συναφών Διαταραχών Χαλκίδας» για 6η συνεχή χρονιά πραγματοποίησε στη Χαλκίδα από 29 Σεπτεμβρίου έως και 10 Οκτωβρίου 2014 δωρεάν τεστ μνήμης σε άτομα άνω των 60 ετών χωρίς διάγνωση άνοιας.

[read more=’Διαβάστε περισσότερα…’ less=”Λιγότερα…”]

Save

Πατήστε για να μεταβείτε στην σελίδα

[/read]

“ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ ΑΓΑΠΗΣ”

“ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ – ΠΡΟΛΗΨΗ ΣΤΗΝ ΑΝΟΙΑ”

Η Ελληνική Εταιρεία νόσου Αλτσχάιμερ και συγγενών διαταραχών Χαλκίδας στα πλαίσια της παγκόσμιας ημέρας Νόσου Αλτσχάιμερ, διοργάνωσε στο Δημοτικό Θέατρο Παπαδημητρίου Χαλκίδας το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2011 εκδήλωση με θέμα “ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ – ΠΡΟΛΗΨΗ ΣΤΗΝ ΑΝΟΙΑ”.

Μίλησαν ο κ. Κων/νος Λυσίτσας, Ιατρός Νευρολόγος, Ιατρός της Εταιρείας Alzheimer Θεσσαλονίκης, με θέμα  «Ενημέρωση πρόληψης στην Άνοια». Η κ.  Ευαγγελία Αγγελίδου, Σύμβουλος ψυχικής υγείας, Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Alzheimer Χαλκίδας, με θέμα «Οι δραστηριότητες  πηγή υγείας και ποιότητας ζωής». Η κ. Παναγιωτα Παπαναστασιου , Ψυχολόγος με θέμα  «Δέκα μύθοι για την Άνοια». Και η κ. Βίκυ Μπουλγκούρα , Κοινωνική Λειτουργός με θέμα την « Παρουσίαση του κέντρου Ημέρας  «Η Αγία Ειρήνη».

[read more=’Διαβάστε περισσότερα…’ less=”Λιγότερα…”]

Save

Πατήστε για να μεταβείτε στην σελίδα

[/read]